Pirkkala-Linnainmaa-raitiotien jatkosuunnittelun ja mahdollisen rakentamisen palveluntuottajat on valittu

Lähde: Uutiset
Havainnekuva raitiotiestä ja raitiovaunusta Pirkkalassa.

Tampereen Raitiotie Oy:n hallitus on 18.9. kokouksessaan tehnyt päätöksen Pirkkala-Linnainmaa -raitiotien allianssin suunnittelijoista ja rakentajista. Hankintakilpailun on voittanut yritysryhmittymä, jossa toimivat rakentajina NRC Group Finland Oy ja YIT Suomi Oy sekä suunnittelijoina AFRY Finland Oy ja Sweco Finland Oy. Uusi Tampereen Ratikan Pirkkala-Linnainmaa -allianssi aloittaa työnsä lokakuun alussa. Toteutussuunnittelun, eli allianssin kehitysvaiheen, aikana allianssi laatii raitiotiekaduista katusuunnitelmat, toteutussuunnitelman ja laskee rakentamisen tavoitekustannuksen. Lokakuussa 2024 valtuustot voivat päättää toteutussuunnittelun tulosten perusteella rakentamisesta, rakentamisen laajuudesta ja mahdollisesta vaiheittain toteuttamisesta.

Pirkkala-Linnainmaa -allianssin tarjouskilpailu eteni kahdessa vaiheessa. Mukaan tarjouskilpailuun hakeutui kolme yritysryhmittymää, jotka kaikki täyttivät tarjoajilta edellytettävät kriteerit. Ensimmäisessä tarjousvaiheessa arvioitiin tarjouksista avainhenkilöiden osaamista ja kokemusta, projektitiimiä ja organisoitumista, kehitysvaiheen alustavaa aikataulua ja hankesuunnitelman kustannusarviokritiikkiä. Toiseen tarjousvaiheeseen valittiin kaksi yritysryhmittymää. Toisessa tarjousvaiheessa arvioitavana olivat tarjousten hankesuunnitelmat ja kehitystyöpajoissa tehdyt case-tehtävät. Toisen tarjousvaiheen lopuksi tarjoajaryhmittymät antoivat hintatarjouksen.

Lopullisessa allianssin palveluntuottajien valinnassa painotettiin tarjoajan esittämää projektitiimiä ja organisoitumista (20 %), hankesuunnitelmaa (40 %), kehitystyöpajojen case-tehtäviä (15 %) sekä hintaa (25 %).

Tarjoajien arvioinnissa olivat mukana Tampereen Raitiotie Oy:n lisäksi myös edustus Tampereen kaupungilta sekä Pirkkalan kunnalta. Arviointityöryhmän jäseninä olivat Tampereen Raitiotie Oy:n kehitysjohtaja Ville-Mikael Tuominen ryhmän puheenjohtajana ja hankejohtaja Markus Keisala, Tampereen kaupungin rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen sekä Pirkkalan kunnan yhdyskuntajohtaja Jouni Korhonen.

Toteutussuunnitelma laaditaan Linnainmaalta Pirkkalan Suupalle, Pirkkalan päätöksentekoon laaditaan kolme toteutusvaihtoehtoa

Tampereen kaupungin ja Pirkkalan kunnan valtuustot hyväksyivät 24. huhtikuuta Pirkkala-Linnainmaa -raitiotien hankesuunnitelman ja päättivät Pirkkala-Linnainmaa -raitiotien allianssin kehitysvaiheen aloittamisesta.

- Pirkkala-Linnainmaa -raitiotien toteutussuunnittelun lähtökohtana on valtuustoissa hyväksytyn hankesuunnitelman 335 miljoonan euron investointikustannusarvio. Alustava, raitiotien seudullisen yleissuunnitelman mukainen aikatauluarvio on, että mikäli Tampereen ja Pirkkalan valtuustot päättävät raitiotien rakentamisesta loppuvuodesta 2024, raitiotieradan rakentaminen ajoittuisi vuosille 2025–2028. Rakentamisaikataulu täsmentyy nyt alkavan allianssin kehitysvaiheen aikana. Molemmat valtuustot asettivat huhtikuun päätöksissään rakentamispäätöksenteon ehdoksi rakentamisen valtionavun varmistumisen, Tampereen Raitiotie Oy:n kehitysjohtaja Ville-Mikael Tuominen taustoittaa.

Valtuustojen päätösten mukaan raitiotien toteutussuunnitelma laaditaan Tampereen Linnainmaalta Pirkkalan Suupalle. Kehitysvaiheen rinnalla Tampereen kaupunki ja Pirkkalan kunta laativat raitiotieradan toteuttamisen edellyttämät asemakaavat. Tavoitteena on, että raitiotien toteuttamisen edellyttämät asemakaavat ja katusuunnitelmat on hyväksytty Tampereen kaupungin ja Pirkkalan kunnan luottamuselimissä syyskuuhun 2024 mennessä.

- Pirkkalan valtuuston syksyn 2024 päätöksentekoon allianssi laatii kolme toteutussuunnitelman ja tavoitekustannuksen vaihtoehtoa. Vaihtoehtoina ovat, että raitiotie rakennetaan allianssin toimesta kerralla Suupalle, vaiheittain ensiksi Partolaan ja saman allianssin toimesta myöhemmin Suupalle tai raitiotie rakennetaan tämän allianssin toimesta Partolaan asti, Pirkkalan yhdyskuntajohtaja Jouni Korhonen selventää.

- Huhtikuun päätösaineistoon ja hankintailmoitukseen arvioimme, että Tampereen kaupunki tulee teettämään uudella allianssilla noin 25 miljoonan edestä liittyviä hankkeita, kuten katujen, pyöräteiden ja kunnallistekniikan rakentamista. Rakentaminen samassa kaivannossa ja samoilla liikennejärjestelyillä raitiotien rakentamisen yhteydessä on mahdollisuus saavuttaa kustannussäästöä ja minimoida ympäristölle aiheutuvaa haittaa. Tällä tavalla tehdään kerralla valmista, kertoo rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen Tampereen kaupungilta.

Lisätietoja

Ville-Mikael Tuominen
Tampereen Raitiotie Oy
kehitysjohtaja
ville-mikael.tuominen@tampereenraitiotie.fi
p. 050 343 0700

Pekka Sirviö
Tampereen Raitiotie Oy
toimitusjohtaja
pekka.sirvio@tampereenraitiotie.fi
p. 040 334 5798

Milko Tietäväinen
Tampereen kaupunki
Rakennuttamisjohtaja
milko.tietavainen@tampere.fi
p. 040 506 8600

Jouni Korhonen
Pirkkalan kunta
Yhdyskuntajohtaja
jouni.korhonen@pirkkala.fi
p. 050 512 3981


Tampereen Raitiotie Oy on Tampereen kaupungin omistama yhtiö, jossa osakkaina ovat myös Kangasalan kaupunki, Pirkkalan kunta ja Ylöjärven kaupunki. Yhtiö vastaa tilaajana Tampereen raitiotieinfrastruktuurin rakentamisesta, kalustohankinnasta ja rahoituksen järjestämisestä sekä raitiotiejärjestelmän toimivuudesta. Tampereen Raitiotie Oy kehittää raitiotiestä tulevaisuuden liikennejärjestelmää, joka tukee kaupunkiseudun kasvua. tampereenratikka.fi

Suositut kortit

Pereensaaren nuotiopaikka valmistunutKoti ja ympäristö
Pereensaaren puiston niemenkärkeen on valmistunut uusi nuotiopaikka kuntalaisten iloksi. Nuotiopaikalta löytyy grilli ja penkit noin 20 henkilölle, eli istumapaikkoja riittää isommallekin porukalle hyvin. Grillipaikka on rajattu aitauksella, mutta erillistä katosta ei ole.

Tarvitsemansa puut ja sytykkeet jokainen tuo itse paikalle.

Pereensaaressa jätteiden lajitteluun löytyy yksi suurempi jätepiste, joka löytyy heti saaren sisäänkäynnin yhteydestä. Pyydämme ystävällisesti kuljettamaan kaikki kertyvät roskat jätepisteelle.

Pereensaaren kulkureittien valaistuksen asennus on loppusuoralla. Valot on määrä saada toimintaan näillä näkymin lokakuun alkupuolella. Asennustyö on valitettavasti viivästynyt valaisinten toimitusongelmien vuoksi. Asennukset tehdään loppuun heti, kun tarvittavat osat saadaan.

Iltaisin alueella on varsin pimeää, kunnes valot saadaan toimintaan. Padel-kentän valot antavat pientä valoa ympäristöön.

Tervetuloa Pereensaareen.
Frisbeegolfradalla huoltotöitäHarrastukset ja vapaa-aika
Kurikan firsbeegolfradalla tehdään alueen huoltotöitä 2.-6.10. 

Rata 10 on suljettu huoltotöiden vuoksi. Muut radat käytettävissä normaalisti.
Vanhustenviikkoa 2023 vietetään Pirkkalassa 2.–8.10.Koti ja ympäristö
Lokakuun ensimmäisellä viikolla vietetään kansallista Vanhustenviikkoa. Myös Pirkkalassa on tarjolla monipuolisia tapahtumia sekä tekemistä kyseisellä viikolla. Tutustu tapahtumatärppeihin.
Satamakadun jätevedenpuhdistamon saneerausurakka alkaa 4.9.2023Koti ja ympäristö
Rakennustyöt alkavat maanantaina 4.9.2023 ja rakentamisvaiheen lopullinen valmistuminen pihatöiden osalta kesäkuussa 2024.

Urakka liittyy Tampereen seudun Keskuspuhdistamo Oy:n hankkeeseen, jossa Sulkavuoreen rakennetaan uusi keskuspuhdistamo ja nykyiset jätevedenpuhdistamot Raholassa ja Viinikanlahdessa poistetaan käytöstä.

Satamakadun nykyinen pumppaamo uusitaan ja käännetään pumppaamaan Raholan puhdistamon sijasta uudelle Sulkavuoren jätevedenpuhdistamolle.

Nykyinen jätevedenpumppaamo on toiminnassa koko urakan ajan.

Jätevedenpumppaamon rakentaminen ajoittuu syksyn 2023 ja talven 2024 ajalle. Alueen pihatyöt tehdään touko-kesäkuussa 2024. Lopullinen jätevesien kääntö Sulkavuoreen tulee tapahtumaan keskuspuhdistamon käyttöönottovaiheessa arviolta loppuvuodesta 2025.

Pahoittelemme, että rakennustöistä saattaa aiheutua jonkin verran melua ja häiriötä.

Lue lisää hankkeesta kunnan internetsivuilta osiosta Hankkeet.
Mäkikadun saneerautyöt jatkuvat syyskuussaKoti ja ympäristö
Uuden Mäkikadun jätevedenpumppaamon suunnitelmat ovat valmistuneet ja sijoituspaikka selkeytynyt.

Pumppaamojärjestelmän on määrä saapua syyskuussa, jonka jälkeen Mäkikadulla työt jatkuvat.

Mikäli kaikki pumppamon rakentamiseen liittyvät työvaiheet saadaan rakennettua ennen talven tuloa, ja säät sallivat päällystystyöt, tarkoituksena on päällystää koko Mäkikatu tämän vuoden puolella. Mikäli tulee viivästymisiä rakentamiseen tai talvinen sää estää päällystystyöt, päällystetään tämän vuoden puolella puolet Mäkikadusta Naistenmatkantien suunnasta alkaen ja loppupää vuoden 2024 puolella.

Iltojen pimetessä ja töiden taas jatkuessa, on syytä muistutella varsinkin perheen pienimpiä liikkuvista työkoneista ja niihin liittyvistä vaaroista. 

Kadun kiinteistöjä on tiedotettu erikseen töiden alkamisesta.

Yhdyskuntatekniikka ja aluepalvelut
Rantaniityntien uusi pysäköintialue valmistunutKoti ja ympäristö
Rantaniityntien uusi yleinen pysäköintialue on valmistunut Suupan alikulun, Rantaniityntien ja Niemenmaantien viereen ja se otetaan käyttöön 10.8.2023. Alueelle mahtuu kaikkiaan noin 90 autoa. Pysäköintialue sijaitsee osoitteessa Niemenmaantie 2, Pirkkala.

Uusi parkkialue on suunniteltu väliaikaiseksi ja poistuu mahdollisesti käytöstä tulevina vuosina keskustan alueen maankäytön jatkosuunnitelmien edistyessä.

Uusi paikoitusalue tulee parantamaan kasvavaa pysäköintitarvetta Suupan alueella. Suupantien ja Suupankujan risteyksen tontilla oleva Suupankujan paikoitusalue tulee poistumaan tulevaisuudessa käytöstä tontin rakentumisen myötä.

Pysäköintialue koostuu kahdesta vierekkäisestä alueesta, läntisestä osasta ja itäisestä osasta. Alueiden välissä on kävely-yhteys, mutta ajoneuvoille on omat ajoliittymät. Läntiseen osaan kuljetaan Niemenmaantieltä ja itäiseen osaan Rantaniityntieltä.
Liikennejärjestelymuutoksia Vapaa-aikakeskuksen alueellaKoti ja ympäristö
Vapaa-aikakeskuksen rakentamisen alustavat valmistelutyöt on aloitettu maaliskuussa 2023. Alueella kaadetaan puita, rakennetaan korvaavia reittejä kevyelle liikenteelle ja tehdään työmaakoppien pohjatöitä.

Kevyen liikenteen reitteihin on tulossa muutoksia rakentamisen ajaksi. Vähäjärven rantaväylältä rakennetaan uusi, korvaava reitti Koulutielle. Vähäjärven rantareittiä rakennustyön kohdalla levennetään.

Työmaa-alue tulee myöhemmin laajenemaan myös lukion puolelle, Urheilutielle. Kevyen liikenteen ja huoltoajojen kulku kuitenkin mahdollistetaan ja ohjataan opasteilla. Kulkureitit saattavat muuttua rakentamisen vaiheistuksesta riippuen. Töiden edetessä muutoksista uutisoidaan kunnan internetsivuilla.

Lisätietoja ja kuva liikennejärjestelymuutoksista löytyy kunnan internetsivulta hankkeet, jonne pääse alla olevasta painikkeesta.
ResQ -hävikkiruokasovellus käyttöön ylijäämäruoan myyntiinKoti ja ympäristö
Pirkkalan kunta on ottanut käyttöön ResQ -hävikkiruokasovelluspalvelun maaliskuussa 2023.

ResQ -sovellus tarjoaa hävikkiruoan myyntiin tarkoitettua sovelluspalvelua, jonka kautta kuluttajille myydään ruokaa roskiin heittämisen sijaan. Pirkkalan kunnasta mukana palvelussa ovat kaikki koulut lukuunottamatta Hyrsingin koulua. Päiväkodeista mukana ovat: Soljan lastentalo, Nuoliala, Pakkalanlyhty, Kurikankulma, Kurikanpirtti, Kurikan Helmi, Puuhkalakki ja Pere.

ResQ Club -sovellus on vapaasti ladattavissa puhelimeen tai tablettiin eri sovelluskaupoista (App Store, Google Play ja Windows Phone Store).

Lue lisää Pirkkalan kunnan internetsivuilta.
Seuturatikka välillä Pirkkala - LinnainmaaKoti ja ympäristö
Seuturatikkahanketta voit seurata Tampereen Ratikan sivuilta, josta löytyy oma osio Pirkkala - Linnainmaan -raitiotiehankkeelle. 

Sivulta löytyvät viimeisimmät suunnitelmat ja paljon lisätietoa hankkeeseen liittyen.