Pirkkalan kunta säästää energiaa alentamalla huonelämpötiloja

Lähde: Uutiset
Miehen ja naisen jalat villasukissa.

Pirkkalan kunta laskee huonelämpötiloja yhdellä asteella palvelurakennuksissaan ja tarkastaa kaikkien ulkovalojen käyttöajat. Lisäksi kunta osallistuu valtakunnalliseen Astetta alemmas -säästökampanjaan.

Energian saatavuus ja hinta ovat nousseet huolenaiheeksi. Nopeita energiansäästötoimia tarvitaan energiapulan välttämiseksi ja menojen nousun hillitsemiseksi. Myös kuntien pitää pienentää sähkön kulutusta ja varautua mahdollisiin sähkökatkoihin. Sähkökatkojen kesto olisi arviolta noin kaksi tuntia, ja katkot vaihtelisivat eri alueilla eri aikoina.

”Tavoitteena on ollut löytää vaikuttavia, mutta samalla maltillisesti kuntalaisten elämään vaikuttavia toimia. Huonetilojen lämpötilan laskulla on selvitysten mukaan yksittäisenä toimenpiteenä suurin vaikutus energiankulutukseen. Lämpötilaa ei kuitenkaan alenneta sellaisissa rakennuksissa, joissa on esimerkiksi vanhus- tai vammaispalveluita tai päiväkodeissa, joissa pienet lapset leikkivät lattialla”, toteaa Pirkkalan yhdyskuntajohtaja Jouni Korhonen.

”Seuraamme tilannetta ja voimme ottaa käyttöön muitakin toimenpiteitä tilanteen niin vaatiessa. Voimme esimerkiksi lyhentää katu- ja kenttävalojen toiminta-aikaa tai poistaa käytöstä kunnan henkilöstön pysäköintipaikkojen autolämmityspistorasioita.”

Yhdyskuntalautakunta päätti kunnan energiansäästötoimenpiteistä 23. marraskuuta 2022.

Astetta alemmas -sivuilta löytyy hyviä vinkkejä

Pirkkalan kunta on mukana myös Astetta alemmas -kampanjassa. Kunnan henkilöstö vähentää energian kulutusta ja varautuu sähkökatkoihin. Työpaikoilla energiaa voidaan säästää muun muassa valaistusta ja vedenkulutusta vähentämällä sekä sammuttamalla tietoteknisiä laitteita, kun niitä ei käytetä. Matkanteossa voi suosia joukkoliikennettä, pyöräilyä ja kävelyä mahdollisuuksien mukaan.

Astetta alemmas on valtionhallinnon yhteinen energiansäästökampanja. Se tarjoaa konkreettisia vinkkejä energiansäästöön ja sähkön kulutushuippujen leikkaamiseen kotona, työssä ja liikenteessä. Astetta alemmas -kampanjaan ovat tervetulleita kaikki suomalaiset yritykset, yhteisöt, kunnat, järjestöt, taloyhtiöt ja kotitaloudet. Kampanjan sivuilta löytyy runsaasti energiansäästövinkkejä eri kohderyhmille. Tutustu Astetta alemmas -kampanjaan verkkosivuilla astettaalemmas.fi.

Pirkkalan kunta on koonnut hyödyllistä tietoa Energiansäästö -verkkosivulle, jolla kannattaa myös vierailla.

Säästöjä on jo saatu tehokkuussopimuksella

Pirkkalan kunta on sitoutunut valtakunnalliseen kuntien energiatehokkuussopimukseen 2017–2025, jonka puitteissa on tavoitteena säästää energiaa 7,5 % vuoden 2016 tasosta.

Energiatehokkuussopimuksen toimenpiteitä on toteutettu Pirkkalassa aktiivisesti, ja toimenpiteiden vaikutukset ovat jo tuoneet tuntuvaa säästöä. Nyt tehtävät energiansäästötoimet täydentävät jo käytössä olevia säästötoimenpiteitä. Lue lisää energiatehokkuussopimuksen toimenpiteistä Pirkkalassa.

Lisätiedot

Jouni Korhonen
yhdyskuntajohtaja
050 512 3981
jouni.korhonen@pirkkala.fi

Suositut kortit

Kirkonkylän koulun jääkentän jäädytystyöt viivästyneetHarrastukset ja vapaa-aika
Kirkonkylän kentän peruskorjausurakka on viivästynyt. Kentän valoja ei ole vielä saatu toimintaan sähköongelmista johtuen ja myös vedentoimituksessa on ollut ongelmia.

Viivästyksien takia Kirkonkylän koulun jääkenttää ei ole päästy jäädyttämään.

Ongelmien korjaukset ovat työn alla ja ne pyritään saamaan kuntoon mahdollisimman nopeasti. Valitettavasti tarkkaa aikaa ei ole vielä tiedossa. Kentän jäädytystyöt aloitetaan heti, kun vain on mahdollista.

Kentän kunnossapitotilannetta voi seurata Pirkkalan Latu- ja jääkartasta.

Pahoittelemme tilannetta.

Yhdyskuntatekniikka ja aluepalvelut
Tilapalvelu
Riistapolun leikkipuiston remontti valmisKoti ja ympäristö
Riistapolun leikkipuisto peruskorjattiin syksyn ja alkutalven 2023 aikana. Puistossa uusittiin kaikki leikkivälineet ja turva-alustat. Puistoon saatiin keinut, hiekkalaatikko, jousikeinu ja monitoimikiipeilyteline.

Leikkipuiston saneeraus on valmistunut ja puisto on avattu käyttöön 4.12.2023.

Riistapolun leikkipuisto
Ollikantie 45, Pirkkala
Osallistuvan budjetoinnin kokeilun määrärahalla toteutetaan lähiliikuntapaikka Toivioon vuonna 2024Harrastukset ja vapaa-aika
Osallistuvan budjetoinnin hankkeessa kuntalaiset antoivat alkuvuonna 2023 yhteensä 120 ehdotusta 30 000 euron määrärahan käyttökohteesta. Näistä kuusi ehdotusta valittiin toiselle äänestyskierrokselle. Eniten ääniä (40kpl) kuntalaisilta sai uusi kuntoilupaikka. Kuntoilupaikan sijainniksi toivottiin eniten Toiviota, jonne kuntoilupaikka toteutetaan vuonna 2024. Tarkempia lisätietoja Toivion kuntoilupaikan rakentamisesta saadaan ensi vuoden aikana.
Pirkkalan latu- ja jääkarttaHarrastukset ja vapaa-aika
Seuraa jääkenttien ja hiihtolatujen kunnossapitotilannetta Pirkkalan latu- ja jääkartasta. Lisätietoja kustakin reitistä tai kentästä saat klikkaamalla kohdetta kartalla.
Naistenmatkantien hallinnollinen muutos 15.3.2023Koti ja ympäristö
Pirkkalan kunta ja Pirkanmaan ELY-keskus ovat sopineet Naistenmatkantien hallinnollisesta muutoksesta siten, että Naistenmatkantie muutetaan Pirkkalan kunnan omistamaksi kaduksi 15.11.2023 alkaen.

Hallinnollinen muutos on hyväksytty kunnanhallituksessa, muutos on huomioitu asemakaavoituksessa ja kadunpidosta on tehty yhdyskuntajohtajan päätös 10.11.2023.

Muutos kuntalaisille tarkoittaa lähinnä sitä, että Naistenmatkantien ja sen kevyen liikenteen väylien kunnossapito- ja huoltovastuu siirtyy Pirkkalan kunnan vastuulle. Kunta vastaa jatkossa myös Naistenmatkantien varren bussipysäkkien katoksista, kadun suunnittelusta ja rakentamisesta.

Vikailmoitukset Naistenmatkantietä koskien tehdään jatkossa suoraan Pirkkalan kunnalle. Tarvittaessa ilmoitukset ohjataan talvihoidosta vastaavalle urakoitsijalle sekä myös bussipysäkkien hoidosta vastaavalle palveluntuottajalle.

Sähköinen vikailmoituslomake löytyy kunnan verkkosivuilta osiosta yleinen vikailmoitus, jonne pääset alla olevan painikkeen kautta.

Yhdyskuntatekniikka ja aluepalvelut
Pereensaaren nuotiopaikka valmistunutKoti ja ympäristö
Pereensaaren puiston niemenkärkeen on valmistunut uusi nuotiopaikka kuntalaisten iloksi. Nuotiopaikalta löytyy grilli ja penkit noin 20 henkilölle, eli istumapaikkoja riittää isommallekin porukalle hyvin. Grillipaikka on rajattu aitauksella, mutta erillistä katosta ei ole.

Tarvitsemansa puut ja sytykkeet jokainen tuo itse paikalle.

Pereensaaressa jätteiden lajitteluun löytyy yksi suurempi jätepiste, joka löytyy heti saaren sisäänkäynnin yhteydestä. Pyydämme ystävällisesti kuljettamaan kaikki kertyvät roskat jätepisteelle.

Pereensaaren kulkureittien valaistuksen asennus on loppusuoralla. Valot on määrä saada toimintaan näillä näkymin lokakuun alkupuolella. Asennustyö on valitettavasti viivästynyt valaisinten toimitusongelmien vuoksi. Asennukset tehdään loppuun heti, kun tarvittavat osat saadaan.

Iltaisin alueella on varsin pimeää, kunnes valot saadaan toimintaan. Padel-kentän valot antavat pientä valoa ympäristöön.

Tervetuloa Pereensaareen.
ResQ -hävikkiruokasovellus käyttöön ylijäämäruoan myyntiinKoti ja ympäristö
Pirkkalan kunta on ottanut käyttöön ResQ -hävikkiruokasovelluspalvelun maaliskuussa 2023.

ResQ -sovellus tarjoaa hävikkiruoan myyntiin tarkoitettua sovelluspalvelua, jonka kautta kuluttajille myydään ruokaa roskiin heittämisen sijaan. Pirkkalan kunnasta mukana palvelussa ovat kaikki koulut lukuunottamatta Hyrsingin koulua. Päiväkodeista mukana ovat: Soljan lastentalo, Nuoliala, Pakkalanlyhty, Kurikankulma, Kurikanpirtti, Kurikan Helmi, Puuhkalakki ja Pere.

ResQ Club -sovellus on vapaasti ladattavissa puhelimeen tai tablettiin eri sovelluskaupoista (App Store, Google Play ja Windows Phone Store).

Lue lisää Pirkkalan kunnan internetsivuilta.
Seuturatikka välillä Pirkkala - LinnainmaaKoti ja ympäristö
Seuturatikkahanketta voit seurata Tampereen Ratikan sivuilta, josta löytyy oma osio Pirkkala - Linnainmaan -raitiotiehankkeelle. 

Sivulta löytyvät viimeisimmät suunnitelmat ja paljon lisätietoa hankkeeseen liittyen.
Kiertonet huutokauppaKoti ja ympäristö
Pirkkalan kunta myy tarpeettomaksi jäänyttä omaisuutta Kiertonetissä. 

Kiertonet tarjoaa ostajille kanavan, josta voi hankkia huutokaupalla julkisten organisaatioiden poistamaa omaisuutta resurssiviisaasti ja helposti, luontoa säästäen. 

Toiselle turha on toisella tarpeellinen – ostaja voi tehdä mitä erilaisimpia löytöjä. Ostajina Kiertonetissä voivat toimia niin yksityiset, yritykset kuin julkiset toimijatkin.

Klikkaa alla olevasta painikkeesta katsomaan, onko nyt myynnissä tavaraa.