Lapsella on oikeus hyvinvointiin - lapsen oikeuksien viikko 20.-26.11.2023

Lähde: Uutiset
nuori istuu portailla

Lapsella on oikeus voida hyvin

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan terveys koostuu fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista. Myös YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen näkökulmasta lasten ja nuorten hyvinvointia tulee tarkastella ja edistää laaja-alaisesti: lapsella on oikeus muun muassa terveyteen, riittävään ravintoon, sosiaaliturvaan, riittävään elintasoon, terveelliseen ja turvallisen ympäristöön, koulutukseen sekä lepoon, leikkiin ja vapaa-aikaan.

Lapsen hyvinvointiin vaikuttavat monet tekijät: elinolot, terveydentila, omat kokemukset, perheen tilanne ja toimeentulo sekä yhteiskunnan tarjoama suojelu. Varhaislapsuuden kokemukset määrittävät erityisen voimakkaasti ihmisen hyvinvointia. Eri tavoin epäsuotuisat elinolot taas vaarantavat lapsen hyvinvoinnin. Köyhyys vaikuttaa esimerkiksi lasten vertaissuhteisiin ja syrjintä heikentää mielen hyvinvointia. Lapsella on YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaisesti aina oikeus hyvään elämään ja erityiseen suojeluun. Viime vuosina peräkkäiset ja päällekkäiset kriisit – ilmastokriisi, koronapandemia, Ukrainan sota – ovat kuormittaneet lasten ja nuorten jaksamista ja hyvinvointia.

Teemavalinnalla lapsen oikeuksien viestintäverkosto haluaa sekä muistuttaa valtion velvoitteesta turvata lasten suotuisa kasvu että kiinnittää huomiota keinoihin, joilla lasten ja nuorten hyvinvoinnin eri osa-alueita voidaan vahvistaa.

Yhdessä voidaan paremmin

Vuoden aikana nostetaan esiin erilaisia hyvinvoinnin puolia ja näkökulmia. Erityisesti nuorten mielenterveys on viime vuosina ollut koetuksella ja mielen hyvinvointi on myös lapsen oikeuksien viestinnän erityisenä painopisteenä vuonna 2023. Teema näkyy järjestöjen, valtion, kuntien, seurakuntien ja vapaa-ajan toimijoiden toiminnassa ja viestinnässä pitkin vuotta. 

Osallisuuden kokemus on merkittävä hyvinvoinnin osatekijä: joukkoon kuuluminen ja se, että voi vaikuttaa omaan elämäänsä ja ympäristöönsä vahvistaa lasten ja nuorten hyvinvointia – ja kääntäen, ulkopuolelle jääminen ja sivuutetuksi tuleminen satuttaa. Vuoden aikana lapsen oikeuksien viestintäverkosto haluaa eri keinoin kannustaa erityisesti lapsia ja nuoria monenlaisista lähtökohdista, elämäntilanteista ja taustoista keskustelemaan ja kertomaan, mistä juuri heidän hyvinvointinsa muodostuu.

#OikeusHyvinvointiin, #SaanVoidaHyvin, #SaatVoidaHyvin

Lue lisää lapsenoikeuksienviikko.fi

Suositut kortit

Vähäjärven puiston ideakyselyn tuloksetKoti ja ympäristö
Vähäjärven puisto sijoittuu Pirkkalan kuntakeskuksen keskelle. Vähäjärven rantaa myötäilevä kapea puistokokonaisuus muodostaa tärkeän ja upean virkistysaluekokonaisuuden ulkoilureitteineen ja toimintapaikkoineen.

Pirkkalan kunta on käynnistänyt Vähäjärven puiston puistosuunnittelun. Suunnittelun tavoitteena on lisätä ja jäsentää erilaisia toimintoja paremmin ottaen huomioon kaikenlaiset puiston käyttäjät.

Kuntalaisilta kyseltiin alueen kehittämiseen idoita ja ajatuksia sähköisellä kyselyllä 22.8.-8.9.2024. Ideoita pääsi antamaan myös henkilökohtaisesti Meidän Pirkkala -tapahtumassa elokuussa, jossa hanketta esiteltiin.

Ideakyselyn tuloksita löytyy  kooste kunnan verkkosivujen uutisesta, johon pääset alla olevan painikkeen kautta.

uloksia tullaan käyttämään mahdollisuuksien mukaan alueen suunnittelun pohjana.

Hanke jatkuu Lappset Group Oy:n ja Pirkkalan kunnan yhteistyössä järjestämällä suunnittelu- ja ideakilpailulla alan opiskelijoille. Kilpailuaika on 20.9.2024-10.1.2025. Kilpailuun voivat osallistua maisema-, ympäristö- ja miljöösuunnittelun sekä maisema-arkkitehtuurin opiskelijat yksin tai ryhmässä Suomesta ja soveltuvin osin ulkomaisista oppilaitoksista. Kilpailu on kutsukilpailu, johon lähetetään kutsut opiskelijoille alan eri oppilaitosten kautta.

Hankkeen edetessä myös kuntalaiset pääsevät äänestämään suosikkisuunnitelmiaan. Asiasta uutisoidaan suunnitelmien valmistuttua lisää.
Ollikantien liikenne kiertoreitille 23.9. klo 10 alkaen välillä Suupankuja ja UrheilutieKoti ja ympäristö
Ollikantiellä välillä Suupankujan risteys ja Urheilutien risteys kaikki liikenne siirretään väliaikaiselle kiertotielle ma 23.9.2024 klo 10 alkaen. Liikennejärjestelymuutos on voimassa alustavasti 31.10.2024 asti.

Pirkkala-kampuksen yleisten alueiden urakassa siirrytään seuraavaksi toteuttamaan Ollikantiellä tarvittavat urakan maarakennus- ja vesihuoltotyöt. Töiden ajaksi kaikki liikenne siirretään väliaikaiselle kiertotielle Ollikantien pohjoispuolelle kiertäen lämpölaitoksen ja lopulta liittyen uuden pysäköintialueen ja Urheilutien kulmalle.

Kiertotiellä väliaikainen pohjoisempi kevyen liikenteen väylä rajataan eteläisemmästä ajoneuvoliikenteestä raskassuoja-aidoin.

Urheilutien nykyiset suojatiet ja näihin liittyvät lämpölaitoksen viereiset kevyen liikenteen väylät poistetaan käytöstä reittimuutoksen vuoksi.

Linja-autopysäkki 7071 (koulukeskus) siirtyy Urheilutien risteyksen itäpuolelle nykyisestään noin 50 metriä liikennejärjestelyjen ajaksi.

Liikennejärjestelymuutos tulee voimaan klo 10 maanantaina 23.9.2024 aamun vilkkaamman liikenteen hiljennettyä.

Työmaa-alueet ovat rajattu suoja-aidoin, jolloin niihin kulkeutuminen on estetty sivullisilta. Myöhemmistä liikennejärjestelymuutoksista tiedotetaan aina ennalta. Koulurakennukset, vapaa-aikakeskus ja urheilukenttä pysyvät käytettävissä ja saavutettavissa koko urakan ajan.

Katso tarkempi kuva liikennejärjestelyistä kunnan verkkosivuilta, jonne pääset alla olevan painikkeen kautta.

Pahoittelemme häiriöitä alueella.
Färmin leikkipuiston rakentaminen alkaaKoti ja ympäristö
Färmin alueelle rakennetaan pieni korttelileikkipuisto, joka sijoittuu Färminkaaren päähän vanhalle peltoalueelle osoitteeseen Färminkaari 27, Pirkkala.  

Leikkipuistoon on tulossa pöytäpenkkiryhmä, monitoimikiipeilyteline, roska-astia sekä yhdistelmäkeinu sisältäen linnunpesäkeinun. Leikkivälineiden alustana on hake. Alue myös valaistaan.

Rakentaminen alkaa näin päivinä ja se saadaan valmiiksi arviolta lokakuun 2024 alkupuoleen mennessä.

Hankesivut: Färmin leikkipuiston rakentaminen

Yhdyskuntatekniikka ja aluepalvelu
Killon kentän valoja säädetäänHarrastukset ja vapaa-aika
Killon kentällä tehdään valojen säätöjä ja uudelleenkohdistustöitä torstaina 19.9.2024 klo 20 – 02 välisenä aikana. Työstä johtuen valoja pidetään päällä työn ajan poikkeuksellisen myöhään.

Pahoittelemme mahdollista häiriötä.

Yhdyskuntatekniikka ja aluepalvelut
Haloo Pirkkala -sovelluksen kommentointimahdollisuus poistettu käytöstäKunta ja hallinto
Haloo Pirkkala -sovelluksen kommentointimahdollisuus palautteissa on poistettu käytöstä toistaiseksi. Syynä tähän ovat epäasiallisten kommenttien lisääntyminen sekä mahdollisuus kommentoida tekaistuilla nimimerkeillä. Sovelluksen käyttöön selvitellään parhaillaan kirjautumisvaihtoehtoja sovellustoimittajan kanssa. 

Palautteita voi kuitenkin edelleen jättää sovellukseen, ja kunta vastaa niihin ja ottaa ne käsittelyyn.
Vastaa kyselyyn viheralueiden ja vesistöjen virkistyskäytöstä PirkkalassaKoti ja ympäristö
Viheralueet ja vesistöt ovat tärkeä osa asuinympäristöä, maisemaa sekä ihmisten luontokokemuksia. Nämä alueet tarjoavat monenlaisia mahdollisuuksia virkistäytymiseen ja vapaa-ajanviettoon. Samaan aikaan ne ovat usein tärkeitä myös luonnon monimuotoisuuden kannalta.

Pirkkalan viheralueiden ja vesistöjen virkistyskäyttöä selvitetään nyt verkkokyselyllä. Kyselyssä pyydämme sinua merkitsemään kartalle vähintään yhden sinulle tärkeän viheralueen tai vesistön, jossa käyt usein, ja vastaamaan muutamiin kysymyksiin liittyen käyntiisi kyseisessä paikassa. Vastaava verkkokysely oli auki vuonna 2022, mutta kyselyä on uudistettu tällöin saadun kuntalaispalautteen perusteella.

Kaikki vastaukset ovat tärkeitä! Ne antavat Pirkkalan kunnalle tärkeää tietoa siitä, millaisia virkistyksellisiä hyötyjä ihmiset kokevat saavansa viheralueilta ja vesistöistä. Tieto auttaa kuntaa alueiden kestävässä suunnittelussa, hoidossa ja käytön arvioinnissa. Sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi kaavoituksessa, rakentamisessa ja muussa päätöksenteossa. Kunnan tavoitteena on pysäyttää luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen Pirkkalassa ja säilyttää tärkeät virkistysalueet nykyisessä käytössään myös tuleville sukupolville.

Kysely on auki 31.10.2024 asti. Siihen vastaaminen vie 10–25 minuuttia aikaa riippuen siitä, kuinka monta kohdetta merkitset. Vastauksesi ovat luottamuksellisia eikä kertyneestä tiedosta voi tunnistaa yksittäisiä vastauksia. Kysely toteutetaan Suomen ympäristökeskuksen (Syke) ja Pirkkalan kunnan yhteistyönä osana Countecos-projektia.

Kiitämme lämpimästi osallistumisestasi kyselyyn!
Hiihtoreiteiteillä tehdään kunnostustöitäHarrastukset ja vapaa-aika
Hiihtoreiteillä tehdään latupohjien levennys- ja kunnostustöitä aina hiihtokauden alkuun saakka. Ulkoilureiteillä liikkuvia pyydetään varovaisuuteen työmaaliikenteestä ja -koneista johtuen.

Katso kartta kunnostettavista reiteistä kunnan verkkosivujen uutisesta, johon pääset alla olevan painikkeen kautta.
Pirkkalan vapaa-aikakeskuksen näyttävä laajennus avautui käyttäjilleHarrastukset ja vapaa-aika
Pirkkalan vapaa-aikakeskuksen yhteyteen rakennettu laajennusosa on valmistunut ja se avautui käyttäjille maanantaina 19.8. Monikäyttöisen ja arkkitehtuurisesti näyttävän vapaa-aikakeskuksen laajennusosan suunnittelusta ja rakentamisesta vastasi Rakennusliike Lapti Oy.
Killontien katu- ja vesihuollon peruskorjausurakka alkaaKoti ja ympäristö
Urakassa uusitaan alueen vesi-, jätevesi- ja hulevesiverkosto. Samalla myös alueen ilmajohdot kaivetaan maihin ja valaistus uusitaan. Peruskorjaus on jatkoa alueella valmistuneelle Killontorintien peruskorjaukselle. Urakassa Killontorin kohdalla katualue rakennetaan korotettuna. Silvontien puistoalueen kohdalle on tulossa korotettu suojatie ja Palotien kohdalle korotettu risteysalue. Killontori tulee urakassa uudistumaan torimaisemmaksi.

Työt alkavat valmistelevilla töillä 12.8.2024 ja niitä jatketaan talven tuloon saakka.

Kaivuutöiden yhteydessä sähköjohdoille asennetaan putket samassa kaivannossa. Kaivuutyöt aloitetaan Killontien ja sen kevyen liikenteen väylän risteyskohdasta ja ne etenevät kohti Killontoria. Vuoden 2024 urakassa ei varmaankaan päästä aivan Killontorille saakka johtuen arvioidusta kohtalaisen suuresta louhinnan määrästä. Työt jatkuvat talven jälkeen keväällä 2025 säiden salliessa.

Alueen kiinteistöjä on infottu ja ohjeistettu urakasta erikseen.