Vieraslajien soolotalkoot 2023

Lähde: Uutiset
Valtakunnalliset vieraslajien soolotalkoot Pirkkalassa.

Pirkkalan kunta kannustaa haitallisten vieraslajien torjuntaan soolotalkoilla 22.5. - 31.8.2023! Voit osallistua soolotalkoot-kampanjaan esimerkiksi omassa pihapiirissäsi tai kunnan osoittamassa talkookohteessa yksin, pienessä porukassa tai yhdistyksesi kanssa.

Mukaan voi liittyä milloin vain. Osallistuaksesi tarvitset vain mobiililaitteen tai tietokoneen. Aktiivisimmat torjujat sekä toimeliaimmat yhteisöt palkitaan kunniakirjoin. Tarkemmat osallistumisohjeet löytyvät vieraslajit.fi -sivustolta.

Kunnan valmiiksi osoittamalla talkookohteella voi käydä vapaasti kitkemässä tai niittämässä milloin tahansa ilman erillistä lupaa. Kohde on esitetty alla. Maastossa soolotalkoot-kohteen tunnistaa paikalle pystytettävästä soolotalkoot-kyltistä. Muillakin kunnan yleisillä alueilla voi torjua vieraslajeja, mutta tällöin pyydetään olemaan ensin yhteydessä kunnan ympäristönsuojeluun (ympäristötarkastaja Kalle Salovaara, p. 044 486 1146, kalle.salovaara@pirkkala.fi).

Haikan kartanopuiston jättipalsamiesiintymä

Kirkkokatu 18
Kitkentäjätteen käsittelyohje: Kitketyt jättipalsamit ja niiden katkotut kukkavarret sijoitetaan jätesäkkeihin kerättyinä Kirkkokadun varrelle tuotavaan jäteastiaan. Jäteastian täyttymistä seurataan ja sitä tyhjennetään tarvittaessa. Mikäli jättipalsami on ehtinyt siementää, tulee kitkentätyössä noudattaa erityistä varovaisuutta, jottei siemenet pääse leviämään lähimaastoon taikka kulkeutumaan uusille alueille.


Lisäksi espanjansiruetanaa on sallittua torjua ilman erillistä lupaa kaikilla kunnan yleisillä alueilla. Pirkkalan laajimpien esiintymisalueiden läheisyyteen Takamaalle, Vähäjärven läheisyyteen ja Nuolialan laaksoon tuodaan täksikin kesäksi etanaroskikset, joihin lopetetut etanat voi sijoittaa.

Suositut kortit

Pirkkalan Muinaismarkkinoiden ohjelma on julkaistuHarrastukset ja vapaa-aika
Ohjelmassa on mm. asiantuntijaluentoja, taistelunäytöksiä, musiikkia, taikuutta, käsityöläisten myyntikojuja ja paljon muuta. Kesän aikana järjestetään myös muuta oheisohjelmaa Muinaismarkkinoiden hengessä. Kuva: Saana Säilynoja / Vapriikin valokuva-arkisto.
Ilmoittaudu toimijaksi elokuun Meidän Pirkkala -tapahtumaanHarrastukset ja vapaa-aika
Meidän Pirkkala -tapahtuma järjestetään Pirkkalan vapaa-aikakeskuksella 28.8.2023! Toimijoiden ilmoittautuminen syksyn tapahtumaan on nyt auki, muistathan siis ilmoittautua mukaan lomakkeella 15.6. mennessä.
Mattopyykille pääsee nytKoti ja ympäristö
Matonpesupaikat on avattu 15.5.

Pirkkalassa on kaksi kunnan ylläpitämää matonpesupaikkaa:

Loukonlahden matonpesupaikka
Kirkkoveräjäntie 12, 33950 Pirkkala

Turrin matonpesupaikka
Pursitie 8, 33960 Pirkkala

Matonpesupaikat on varustettu valutuspuomeilla ja kuivausmankeleilla.

Matonpesun pesuvesi tulee järvestä ja pesupaikan likavedet johdetaan viemäriin, eivätkä näin ollen likaa tai rehevöitä vesistöjä.
Summer Boom 2023Harrastukset ja vapaa-aika
Summero Boom 2023 lähestyy. 

Tervetuloa ilmaiseen puistokonserttiin launtaina 10.6 klo 18 alkaen Pirkkalan keskusurheilukentälle.

Summer Boom on ilmainen ulkoilmakonsertti, joka on tullut tunnetuksi kaikille avoimena Pirkkalan kesän aloitustapahtumana.

Kesän 2023 artistit ovat:
Pete Parkkonen
BENJAMIN
Eemeli Koivisto
Limppu

Lämpimästi tervetuloa!
Summer Boomin tähtinä Pete Parkkonen ja BenjaminHarrastukset ja vapaa-aika
Pirkkalan kesä aloitetaan taas Summer Boomin tahtiin Pirkkalan Keskusurheilukentällä lauantaina 10.6.2023.   

Tänä vuonna Summer Boom-lavalle nousevat Pete Parkkonen, Benjamin, Eemeli Koivisto sekä Limppu.
  
Tapahtuma on ikärajaton ja päihteetön.
Osallistu mukaan Ylen miljoona roskapussia -kampanjaanKoti ja ympäristö
Pirkkalan kunta on mukana Ylen järjestämässä Miljoona roskapussia -kampanjassa. Kampanjan tavoitteena on innostaa suomalaisia keräämään ympäristöstä miljoona pussillista roskaa.

Pirkkalan lisäksi kampanjassa on mukana 146 muuta kuntaa ja kaupunkia sekä useita järjestöjä. Kampanja on käynnissä 13.4.–14.6.2023.

Kampanjaan voi osallistua kuka tahansa joko yksin tai yhdessä esimerkiksi perheen tai kaveriporukan kanssa. Erillistä ilmoittautumista ei tarvita. Täydet roskapussit tulee sijoittaa sekajätteeseen.

Kerätyt roskapussit merkitään reaaliaikaisesti päivittyvään laskuriin sen paikkakunnan kohdalle, mistä roskapussit on kerätty. 

Laskuri ja lisätietoa kampanjasta löytyy Ylen kampanjasivulta, jonne pääset alla olevan painikkeen kautta.
Liikennejärjestelymuutoksia Vapaa-aikakeskuksen alueellaKoti ja ympäristö
Vapaa-aikakeskuksen rakentamisen alustavat valmistelutyöt on aloitettu maaliskuussa 2023. Alueella kaadetaan puita, rakennetaan korvaavia reittejä kevyelle liikenteelle ja tehdään työmaakoppien pohjatöitä.

Kevyen liikenteen reitteihin on tulossa muutoksia rakentamisen ajaksi. Vähäjärven rantaväylältä rakennetaan uusi, korvaava reitti Koulutielle. Vähäjärven rantareittiä rakennustyön kohdalla levennetään.

Työmaa-alue tulee myöhemmin laajenemaan myös lukion puolelle, Urheilutielle. Kevyen liikenteen ja huoltoajojen kulku kuitenkin mahdollistetaan ja ohjataan opasteilla. Kulkureitit saattavat muuttua rakentamisen vaiheistuksesta riippuen. Töiden edetessä muutoksista uutisoidaan kunnan internetsivuilla.

Lisätietoja ja kuva liikennejärjestelymuutoksista löytyy kunnan internetsivulta hankkeet, jonne pääse alla olevasta painikkeesta.
ResQ -hävikkiruokasovellus käyttöön ylijäämäruoan myyntiinKoti ja ympäristö
Pirkkalan kunta on ottanut käyttöön ResQ -hävikkiruokasovelluspalvelun maaliskuussa 2023.

ResQ -sovellus tarjoaa hävikkiruoan myyntiin tarkoitettua sovelluspalvelua, jonka kautta kuluttajille myydään ruokaa roskiin heittämisen sijaan. Pirkkalan kunnasta mukana palvelussa ovat kaikki koulut lukuunottamatta Hyrsingin koulua. Päiväkodeista mukana ovat: Soljan lastentalo, Nuoliala, Pakkalanlyhty, Kurikankulma, Kurikanpirtti, Kurikan Helmi, Puuhkalakki ja Pere.

ResQ Club -sovellus on vapaasti ladattavissa puhelimeen tai tablettiin eri sovelluskaupoista (App Store, Google Play ja Windows Phone Store).

Lue lisää Pirkkalan kunnan internetsivuilta.
Seuturatikka välillä Pirkkala - LinnainmaaKoti ja ympäristö
Seuturatikkahanketta voit seurata Tampereen Ratikan sivuilta, josta löytyy oma osio Pirkkala - Linnainmaan -raitiotiehankkeelle. 

Sivulta löytyvät viimeisimmät suunnitelmat ja paljon lisätietoa hankkeeseen liittyen.