Esihistoria heräsi eloon Pirkkalassa – Historian harrastajat ja viikinkiajan ystävät kokoontuivat viikonloppuna Rautakauden Birckalaan

Lähde: Uutiset

Pirkkalassa vietettiin viikonloppu viikinkiajassa, kun Rautakauden Birckala -tapahtuma kokosi 6.–7.7.2024 historiatapahtumien ystävät ja harrastajat Reipin museoalueelle. Seitsemättä kertaa toteutettu rautakausitapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa nimellä Rautakauden Birckala. Aurinkoisena lauantaina alueelle saapui noin 4 000 kävijää ja samalla rikottiin tapahtuman päiväkohtainen yleisöennätys. Kahden päivän aikana Reipissä vieraili yhteensä yli 6 000 tapahtumakävijää.

Rautakauden Birckala on maksuton ja ikärajaton esihistoriatapahtuma, joka on saanut inspiraationsa viikinkiajasta ja Tursiannotkon arkeologisista löydöistä. Pirkkalan kunta järjestää tapahtuman yhteistyössä paikallisten yhdistysten, historianharrastajien ja asiantuntijoiden sekä vapaaehtoisen kanssa. Tapahtumaa tekemässä oli yli 200 historianelävöittäjän, vapaaehtoisen, yhdistystoimijan ja työntekijän joukko.

”Suuri kiitos hienosta tapahtumasta kuuluu jokaiselle tapahtuman toteutuksessa mukana olleelle! Rautakauden Birckalaan saapui tänä vuonna paljon uutta yleisöä ja erityisesti kansainvälisten tapahtumavieraiden kasvaneen määrän kuuli selvästi alueella liikkuessa. Tapahtuman muodonmuutos Pirkkalan Muinaismarkkinoista Rautakauden Birckalaksi onnistui upeasti ja jopa pienet muutokset, kuten jäteastioiden ja käymälöiden modernien materiaalien naamiointi tapahtuma-alueella keräsivät kiitosta niin kävijöiltä kuin elävöittäjiltä.” kertoo tapahtuman vastaava tuottaja Peik Erhola tyytyväisenä.

Viikinkejä Tanskasta, kauppiaita ja käsityöläisiä Virosta ja tapahtumavieraita ympäri maailman – Rautakauden Birckalaan saavutaan yhä kauempaa

Rautakauden Birckala ottaa mallia varhaisella keskiajalla Pirkkalan Kotolahdella, nykyisen tapahtuma-alueen läheisyydessä sijainneesta vilkkaasta kauppapaikasta ja kokoaa historian harrastajia, käsityöläisiä ja yleisöä vuosi vuodelta kansainvälisemmin. Käsityöläisten markkinoille saapui kauppiaita ja käsityöläisiä ympäri Suomen ja Virosta asti. Tapahtumavieraita saapui pohjoismaiden ja Baltian lisäksi muun muassa Kanadasta ja Sveitsistä.

Birckalan kaartin vauhdikkaat taistelunäytökset ovat tapahtuman ehdoton kestosuosikki. Viikinkien taistelut nähtiin tänä vuonna entistä suurempina, kun Birckalaan saapui nelisenkymmentä viikinkitaistelijaa ympäri Suomesta ja Tanskasta. Paikallisen kaartin saapuivat haastamaan taistelijat Ulvilan, Vanajan, Kalevan ja Harjun kaarteista, Palkkakorpit Jyväskylästä, Faravidin sudet Pohjanmaalta, Harmaasudet Helsingistä ja Wirran Wartijat Turusta, sekä maineikkaan Ulfhednir:n taistelijat Tanskasta.

Rautakausiteemaisen ohjelmiston vetonauloina runonlaulu, pakanafolk ja historian asiantuntijoiden luennot

Yksi tapahtuman uudistuksista oli ohjelmalava, jossa nähtiin ja kuultiin muun muassa asiantuntijaluentoja, muinaismusiikkia sekä Mystikon ja Loihtijan maagiset taikuusesitykset. Ensimmäistä kertaa tapahtuman historiassa kaikki halukkaat pääsivät kuulemaan Pirkkalan Tursiannotkon kaivauksia johtaneen arkeologi Sami Ranisen luentoa uuden esiintymislavan laajaan katsomoon.

Rautakauden asiantuntijuutta oli tarjolla myös tietokirjailija Ilari Aallon luennolla Suomen rautakauden uskomusmaailmasta sekä Pirkanmaan pyhistä kivistä ja kalmistoista. Lauantaina äänellään taituroineen kansanmuusikko Anna Fältin esityksessä kuultiin kalevalaista runonlaulua, loitsuja ja karjankutsuja. Sunnuntaina lavalle noussut Pakanafolk-yhtye Noiduin hypnotisoi yleisön mytologiaan ja muinaisuskoon perustuvalla, itse rakennetuilla perinnesoittimilla soitetulla musiikillaan.

Tämä vuonna tapahtumakävijät pääsivät tutustumaan viikinkiajan kädentaitoihin tulenteosta kalannahan parkitsemiseen. Historianelävöittäjien viikinkileirissä ja Muinaiskylällä yleisö pääsi seuraamaan rautakauden yhteisöllistä elämää. Rautakausiteemainen ohjelma sisälsi myös opastettuja kierroksia Tursiannotkoon, Norstra&Damuksen valloittavan Kirppusirkuksen, monenlaista lastenohjelmaa ja paljon muuta.

Rautakauden Birckala järjestetään jälleen ensi vuonna 5.-6.7.2025.

Tapahtuman palautekysely on avoinna verkossa https://q.surveypal.com/2024_lyhyt_kysely

birckala.fi
Facebook @birckala
Instagram @birckala
#rautakaudenbirckala #birckala #visitpirkkala

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"

Suositut kortit

Suupantien katuvalaisimet vaihdetaan uusiinKoti ja ympäristö
Suupantien katuvaloissa on ollut tämän vuoden ajan valitettavasti suurempi vikatilanne, eikä valopolttimoiden vaihdot ja korjaustoimet ole onnistuneet toivotulla tavalla. Vika valoissa uusii kaikista korjaustoimista huolimatta, eikä tarvittavia varaosia ole kyseiseen malliin saatavilla. Ongelman vuoksi on päädytty ratkaisuun, jossa koko kadun valot vaihdetaan uusiin ja uuden mallisiin valaisimiin.

Uuden mallisten valaisinten toimitusaika on ollut pitkä komponenttiongelmien vuoksi, mutta nyt valaisimet on saatu ja asennustyö voidaan aloittaa.

Valaisinasennukset tehdään kevyen liikenteen väylän puolelta, ja kulku on turvattu koko asennustyön ajan. Uusien valojen asennut tehdään elokuun 2024 loppuun mennessä.
Killonvainiontien katusuunnitelmat nähtävilläKoti ja ympäristö
Killossa asemakaavan mukaisen uuden Killonvainiontien suunnittelu on valmistunut ja katua koskevat katusuunnitelmat ovat nähtävillä 10.7.-7.8.2024 mahdollisia muistutuksia varten. Hankkeessa olemassa olevaa Killonvainiontietä jatketaan Linnakalliontielle saakka.

Suunnitelmat ja tarkemmat ohjeet muistutusten antamiseen löytyvät kunnan hankesivuilta osiosta: Killonvainiontien rakentaminen. Sivulle pääset alla olevan painikkeen kautta.
Killon ja Toivion lähiliikuntapaikkojen puistosuunnitelmat nähtävilläHarrastukset ja vapaa-aika
Killon ja Toivion lähiliikuntapaikkojen puistosuunnitelmaehdotukset ovat nähtävillä 10.7.-7.8.2024 muistutusten antamista varten. Suunnitelmaehdotukset löytyvät kunnan verkkosivujen hankkeet osiosta. Niihin voi tutusta myös kunnan Asiointipisteessä osoitteessa Viistokuja 3. Asiointipiste on avoinna arkisin klo 9 – 16.

Suunnitelmien laadinnassa osallistettiin kuntalaisia ideakilpailun muodossa keväällä 2024. Kuntalaiset saivat äänestää kuntoilupisteiden välinevalikoimasta sekä antaa palautetta alustaviin suunnitelmiin laajemminkin. Suunnitelmia on päivitetty ideakilpailun annin pohjalta.

Suunnitelmat, lisätiedot ja tarkemmat ohjeet muistutusten antamiseen löytyvät hankeosiosta. Siirry alta kunnan verkkosivujen uutiseen, josta pääset hankesivuille.
Hiihtoreiteiteillä tehdään kunnostustöitäHarrastukset ja vapaa-aika
Hiihtoreiteillä tehdään latupohjien levennys- ja kunnostustöitä aina hiihtokauden alkuun saakka. Ulkoilureiteillä liikkuvia pyydetään varovaisuuteen työmaaliikenteestä ja -koneista johtuen.

Katso kartta kunnostettavista reiteistä kunnan verkkosivujen uutisesta, johon pääset alla olevan painikkeen kautta.
Lampaita laiduntamassa ReipissäKoti ja ympäristö
Maanantaina 10.6 on Reippiin saapunut kahdeksan lampaan ryhmä kesälaitumelle Tanilan lammastilalta. Omistajan mukaan yksi lampaista on hieman toipilas keväisen sairastelun johdosta ja sillä on jo ikääkin reippaammin. Lampaan vointia seuraillaan ja jos se ei pysy muun lauman tahdissa, haetaan se kotiolohin lepuuttalemaan.

Reipin laidun tarjoaa lampaille rehevää ja monipuolista ravintoa. Laiduntaminen edistää luonnon monimuotoisuutta rikastuttaen muun muassa kasvi- ja hyönteislajistoa.

Lampaiden laidun sijaitsee Reipin tilan ja katajalehdon välissä. Kun käyt tervehtimässä lampaita, muistathan, että aitaukseen meno on ehdottomasti kielletty. Lampaat totuttelevat aluksi uuteen aitaukseensa ja saattavat säikähtää helposti. Totuttuaan uuteen ympäristöön, yleensä mielellään tulevat tervehtimään vierailijoita. Huolehdithan myös, etteivät koirat pelästytä lampaita.

Ethän ruoki lampaita omilla eväilläsi, jotta ne pysyvät terveinä ja laidun pysyy puhtaana. Lampaille voi tarjota aidan raosta varovaisesti ruohoa.

Tervetuloa Reippiin!
Raitiotien katusuunnitelmaehdotukset nähtävillä - Pirkkalan rataosuusKoti ja ympäristö
Tampereen Ratikan Pirkkala-Linnainmaa -allianssin raitiotien kehitysvaihe etenee suunnitellusti ja hanketta koskevat raitiotie- ja katusuunnitelmat ovat valmistuneet.

Pirkkalan ratahaaralla suunniteltava raitiotielinja jatkuu nykyiseltä Sorin aukion pysäkiltä Härmälän läpi Partolaan. Partolasta raitiotie on linjattu Naistenmatkantietä pitkin kohti Suupalle suunniteltavaa päätepysäkkiä.

Suunnitelmissa on esitetty muun muassa raitiotielinjaukset, jalankulku- ja pyöräilyreitit, liikennejärjestelyuudistuksia ja liikennevalosuunnitelmat. Suunnitelmiin kuuluu myös vesi-, jätevesi- ja hulevesiverkoston uusimista ja tarvittavilta osin siirtämistä ja valaistuksen uusimista.

Partolan alueen sekä Naistenmatkantien katusuunnitelmaehdotukset ovat nähtävillä mahdollisia muistutuksia varten 31.7.2024 klo 15 saakka.

Tutustu suunnitelmiin tarkemmin hankesivujen osiosta: Pirkkala-Linnainmaa -raitiotie. 

Sivulla on kerrottu myös ohjeet mahdollisten muistutusten tekemiseen.
Liikennejärjestelymuutoksia kesän ajan Pirkkala-kampuksen alueellaKoti ja ympäristö
Pirkkala-kampuksen yleisten alueiden rakentaminen vaikuttaa alueen liikennejärjestelyihin kesän ajan.

Urakassa siirrytään koulujen kesätauon ajaksi 3.6.-2.8.2024 vaiheeseen, jossa rakennetaan uusi pysäköintialue keskusurheilukentän viereen.

Urheilutie suljetaan ajoneuvoliikenteeltä 3.6.2024 alkaen. Väliaikainen kulku ajoneuvoilla nykyisille pysäköintialueille ja muille alueen toimintoihin järjestetään Koulutien kautta. Kevyen liikenteen väylän käyttäjillä on kesän aikana mahdollisuus kulkea alueelle molemmista suunnista. Urheilukenttä, Vapaa-aikakeskus ja koulurakennukset pysyvät käytettävissä ja saavutettavissa.

Liikennejärjestelymuutokset autoliikenteelle tapahtuu kahdessa osassa 2.-23.6 ja 24.-28.8. Katso muuttuvat liikennejärjestelysuunnitelmat kunnan verkkosivuilta, jonne pääset alla olevan painikkeen kautta.
Lampaat laiduntavat VirkaniemessäKoti ja ympäristö
Sankilan kartanon viisi lammasta ovat siirtyneet laiduntamaan kesän ajaksi Virkaniemeen.

Lampaat ovat ihasteltavina aina syyskuulle saakka, niin kauan kuin syötävää riittää. Virkaniemen laidun tarjoaa lampaille rehevää ja monipuolista ravintoa. Laiduntaminen edistää luonnon monimuotoisuutta rikastuttaen muun muassa kasvi- ja hyönteislajistoa.

Kun käyt tervehtimässä lampaita, muistathan, että aitaukseen meno on ehdottomasti kielletty. Lampaat totuttelevat aluksi uuteen aitaukseensa ja saattavat säikähtää helposti. Totuttuaan uuteen ympäristöön, yleensä mielellään tulevat tervehtimään vierailijoita. Aitauksen kautta on kulku venepaikoille, jolloin aitaukseen toki voi mennä kulkiessa omalle venepaikalla, ja varovaisuutta noudattaen. Huolehdithan myös, etteivät koirat pelästytä lampaita.

Ethän ruoki lampaita omilla eväilläsi, jotta ne pysyvät terveinä ja laidun pysyy puhtaana. Lampaille voi tarjota aidan raosta varovaisesti ruohoa.

Tervetuloa Virkaniemeen
Pirkkalan kunta helpottaa rakennusvalvonnan dokumenttien hankkimistaKoti ja ympäristö
Lupapiste Kauppa tekee rakennuspiirustusten ostamisesta sujuvaa.

Lupapiste on Suomen johtava rakennetun ympäristön sähköinen lupa-asiointipalvelu. Lupapisteen lisäpalveluna toimii Lupapiste Kauppa, verkkopalvelu, jonka kautta rakennusvalvonnan dokumentteja voidaan ostaa helposti sähköisessä muodossa.

Pirkkalan kunta on ottanut Lupapiste Kaupan, eli digitaalisten rakentamisen dokumenttien ostokanavan käyttöön toukokuussa 2024. Kauppapaikasta voit hankkia kunnan rakennusvalvonnan arkistoon tallennettuja rakennuspiirustuksia. Näitä ovat pääpiirustukset ja erityissuunnitelmat (KVV-, IV- ja rakennesuunnitelmat).

Palvelu helpottaa dokumenttien hankkimista merkittävästi. Voit käyttää kauppaa itsepalveluna vuorokauden ympäri ja paikkariippumattomasti. Piirustukset voit ladata sähköisessä muodossa välittömästi, ilman odotusaikaa. Kaupassa on myynnissä kaikki digitaalisten lupaprosessien aikana syntyneet tai aiemmat, digitoidut dokumentit. Mikäli tarvitsemasi dokumentti puuttuu digitaalisessa muodossa, voit tehdä siitä aineistopyynnön kunnan rakennusvalvontaan Lupapiste Kaupan kautta. Kaupassa on käytössä kaikki yleisimmät maksutavat.